вторник, 28 юни 2011 г.

Фотопленер „3 дни, дузина камери, 1 модел” По тайните кътчета на македонско

 с. Долен
фотография: Неделчо Кадиев

Предлагаме да ви потопим в магичния свят на едно весело пътуване с много снимане, приказни гледки и малко познати места из Рила, Пирин и Родопите, в тъй наречената Македонска област. Ние сме ЗаИнатчийница за приложна магия и обичаме да прилагаме изкуството и забавлението в живота на хората. Ето и програмата на пленера в дни и часове:

Ден 1-ви (22.07.2011г.):
7:00 – отпътуване от пл. „Ал. Невски” в София по посока - Вехтошарница „Шедьовър”. Пристигане там в 8:30 ч. На разположение 1 час модел за снимане във вехтошарницата.
Две думи за нея: Оръдията на труда, битовите предмети, носиите, машините, мотоциклетите и автомобилите, представени в тази скромна експозиция, ще ви помогнат да се пренесете във времето на вашите бащи и деди. В това чудно място в рамките на 1 час ще имате на разположение модел, който да свърже двата свята и/или да ви създаде идеални контрасти.
http://www.facebook.com/group.php?gid=110891408922703
10:00 ч. Отпътуваме към Мелник. Пристигане там около 13:00 – Обяд в някоя хубава хладна механичка.
След като обядваме, отиваме на разходка из Мелник, за да вдишаме малко възрожденски въздух. Посещение на Кордопуловата къща.
15:30 ч. Отпътуване към Роженски манастир.
16:30 ч. Отпътуване към Папаз чаир.
18:30 ч. Пристигане и настаняване в хотел „Васи – Лена” на Папаз чаир. (малко семейно хотелче, с всичко необходимо – собствен санитарен възел във всяка стая, телевизор със сателитна телевизия, тераса). Хотелът има чудна гледка от всяка една от стаите и уютна механичка.
20:00 ч. Вечеря в механата на хотела с домашно приготвена храна и студена македонска ракийка.


Ден 2-ри (23. 07. 2011г.):
9:00 ч. (около) Закуска в механата
До 17:00 часа свободно време за разходки из местността, консулации за всичко, което предстои, помощ относно технически въпроси и всичко, което се сетите (можете да се възползвате от организаторите за гид наоколо за добри места за снимане). На разположение ще ви бъде моделът след предварителна уговорка с нея.
17:30 Тръгване от хотела към в. Ореляк. Ако имаме късмет, по пътя може да видим свободни стада с коне, които пасат из планината през лятото. http://www.bulgariaphotos.net/?pit=92&pt=99&it=495
18:30 Пристигане на върха, подготовка за снимане по залез слънце. Тук вметваме, че един от най-невероятните залези сме виждали там и не случайно искаме да го споделим с вас. Централен Пирин! Не много познат, но много, много красив! В. Ореляк – място, достъпно по принцип само за планинари, но в случая ние ще ви изненадаме и ще ви отведем до там. Ще ви оставим целия простор, скалите и залеза заедно с модела на ваше разположение, за да натворите красоти. Време на разположение с модела – 2 часа.
21:00 ч. – Тръгване обратно към хотела.
21:30 ч. – Вечеря при добрите хора от семейното хотелче.


Ден 3-ти (24.07.2011):
8:30 ч. Закуска.
9:30 ч. Отпътуване от хотела към с. Делчево. Кътче, което ще ви върне в минали векове, ще ви припомни сцени от някои тежки български филми и ще изпълни душите ви с гледки и свеж въздух! Селото е сгушено в Пирин, изпълнено с калдъръмени улички, живописни гледки и автентична архитектура.
12:30 ч. Обяд в Шапковътъ кръчмъ. http://www.delchevo.eu/
13:30 ч. – Отпътуване за с. Долен. Още едно приказно място, но този път в Родопите, малко познато на хората. Селото е обявено за архитектурен резерват. В него има 350 традиционни родопски къщи. Те са покрити с тикли. Камбаните на местната църква са лети 7 пъти, докато се постигне идеалния звук. Камбанният звън се чува на 8 км. и може би ще имаме шанса да ги чуем. На разположение за 2 часа ще има модел за снимане из селото. http://goo.gl/gv5yD
17:30 ч. – Отпътуване за София (за съжаление :)).
21:00 ч. – Пристигане в София на пл. „Ал Невски”.


Всеки от участниците в пленера ще разполага с 1 седмица да избере и обработи (ако желае, разбира се) 2 кадъра, които ще бъдат отпечатани във формат 30/40 (или близкия до съотношението, съответстващо на вашите матрици :) ) и ще участват в изложба „По тайните кътчета на македонско”, която ще се открие на 12-ти август в изложбената зала на ЗаИнатчийницата.


Няколко препоръки: Въпреки че е лято, носете си и някоя по-дебела дрешка - на 2000 м си става хладничко. За всичко можете да се обръщате към организаторите. Ако има въпрос, на който не можем да ви отговорим... е, не вярваме да има такъв... :)
Цена: 195.00 лв.
Брой места: 12
Цената включва: път, нощувки, вход в Кордопуловата къща, модел (в посочените часове), разходи по организиране на изложбата.
Цената не включва: храна и допълнителни часове за снимане с модела/10 лв. на час/.
Записване най-късно до 8.07.2011 г. Тогава можете да донесете ½ от сумата, остатъкът трябва да се плати най-късно до 15.07.2011 г.
Тел. за контакт: 0885 191 407 – Злати Златкова.